Uutiset

Kuinka voittaa muotoilukilpailu?

Kun esittelin muotoilukilpailun oppilailleni, nousi esiin kysymys: Millaisella työllä kilpailun voi voittaa? En oikein osannut sanoa, että työn pitäisi olla tietynlainen enkä sitä mistä materiaalista se olisi paras tehdä. Yritin kuitenkin rohkaista aloittamaan suunnittelun pohtimalla aihetta Valon tuoja monelta kantilta ja kerroin oppilailleni kilpailun tuomareista. Suosittelen tutustumaan heihin paremmin, ehkä heidän tapansa tehdä asioita auttaa kilpailutyön suunnittelussa.

Valitsimme kilpailuun tuomareita, joilla on syvää osaamista muotoilun, taiteen ja taidekasvatuksen saralla. Uskomme heidän näkevän nuorten töissä onnistumisia ja hyviä puolia useista eri näkökulmista. Mielestäni onnistuimme erittäin hyvin ja esittelen heidät mielelläni teille.

Laura Väre, jonka töissä on hillitty ja tyylikäs muotokieli. Kilpailijoiden kannattaa lukea esimerkiksi Hide-valaisimen tarina. Luulen, että hän arvostaa kilpailutöissä toimivuutta, laadukkaita materiaaleja ja tarinaa teosten takana.

Anu Tuominen, jonka inspiroiva näyttely on Helsingin Taidehallissa 1.3. asti. Jos vain mahdollista niin, suosittelen käymään katsomassa ja ihmettelemässä kuinka oivaltavasti hän yhdistää valmiita tuotteita käsityöhön ja avaa teosten merkitystä oivaltavilla nimillä. Töissä on tarkkanäköistä huumoria. Olen melko varma, että Anu arvostaa kilpailutöissä oivalluksia ja huumoria eikä laita pahakseen, jos niissä on sekä uutta että vanhaa.

Gen Takagi, joka vielä toistaiseksi asuu Tokiossa, tekee siellä IT-töitä ja suomenkielisiä videoita hauskoista ja ajankohtaisista asioista. Genillä on oma tuotemerkki, Korkealinna, joka tulee hänen sukunimensä suomennoksesta. Gen on tehnyt kilpailustamme videon. Siinä hän kehottaa kaikkia tekemään sellaisia asioita, joista itse tykkää ja hän varmasti arvostaa kaikkia, jotka uskaltavat osallistua kilpailuun ja näyttävät töillään mistä pitävät.

Mari Savio on julkaissut Tutki ja tee -muotoilun käsikirjan. Siinä kerrotaan mitä muotoilu on ja esitellään myös monenlaisia konkreettisia muotoilumenetelmiä. Käsikirja auttaa oivaltamaan muotoilun idean ja rohkaisee luovaan ajatteluun. Tästä on varmasti apua oman kilpailutyön suunnittelussa. Minusta tuntuu, että Mari arvostaa luovaa suunnittelua ja rohkeita ongelmaratkaisuja.

Kannustan kaikkia kilpailuun osallistumista harkitsevia olemaan rohkeasti omanlaisiaan ja tekemään juuri sellaisia töitä kuin itsestä parhaimmalta tuntuu. Minä arvosta jokaista kilpailutyötä ja tekijää juurin sellaisena kuin ovat, vaikka en tuomaristoon kuulukaan. 😀

muotoilukilpailun banneri

Muotoilukilpailun arviointiraati on koossa

Muotoilukilpailumme on saanut asiantuntevan raadin. Olemme onnistuneet houkuttelemaan mukaamme muotoilun, taiteen ja nuorten kulttuurin isoja nimiä.

Raatiimme kuuluu nyt:

Laura Väre

Laura on Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilija ja Vuoden nuori muotoilija 2019. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan metalliartesaani. Lauran töistä välittyy arvostus selkeään käyttötarkoitukseen ja pyrkimys kauneuteen.

Mari Savio

Mari on muotoiluoppimisen asiantuntija. Hänet tunnetaan hyvin Mutku – Muotoilukasvatusta peruskouluun hankkeesta ja Surrur-tee oma Marimekkosi-kirjasta.

Anu Tuominen

Anu on Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut nykytaiteilija ja muotoilija. Hänen installaatioissaan yhdistyy käsityötaito ja käsitetaide ready-made-taiteen perinteeseen nojaten.

Gen Takaki

Gen on Tokiolainen sisällöntuottaja, tubettaja ja koomikko. Hänet tunnetaan mm. Korkealinna-tavaramerkistä ja hauskoista videoistaan, joita hän tekee suomeksi suomalaisille.

Lisäksi kilpailuraatiimme kuuluu Taito Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa.

Muotoilukilpailumme starttaa 24.1. kun julkaisemme sivumme ja jaamme asiasta tietoa Taitoja tulevaisuuteen – Taito käsityökoulujen -seminaarissa.