Suunnitellaan yhdessä

Täältä löydät viikoittain uusia kilpailutyön suunnittelua tukevia tehtäviä.

Tehtävät ohjaavat Valon tuoja muotoilukilpailun ideointiin ja suunnitteluun kotoa löytyviä materiaaleja ja työvälineitä hyödyntäen. 

Tavoitteena on kokeilla erilaisia suunnittelutyökaluja ja jakaa rohkeasti omia ideoita muiden kanssa yhteisen teeman parissa sekä valmistaa protoja ja mahdollisesti teoksia tai tuotteita reuse, recycle, repair periaatteella.

Laitetaan luovuus liikkeelle ja kehitetään suunnittelutaitoja.

Hauska ja nopealukuinen kirja luovuudesta. Kirjan ajatuksia on käytetty hyväksi tehtäviä laadittaessa.
Ideoiden kehittelystä ja oman taiteellisen ilmaisutavan löytämisestä kuvattuna Austin Kleon kirjassa Varasta kuin taiteilija, 10 asiaa joita kukaan ei kertonut luovuudesta.
Viikko 2

Ideoiden hamstrausta 

Maailmassa lähes kaikki on jo keksitty. Uudet ideat syntyvät vanhoja ideoita muokkaamalla, uudistamalla ja yhdistelemällä uusissa yhteyksissä.

Toisen tuotetta tai teosta ei saa sellaisenaan kopioida. Myöskään idean suora varastaminen ei ole suotavaa, mutta parastaminen on. Idean parantelu ja jalostaminen on edellytys uuden tuottamiselle.

Oman mielikuvituksen rikastaminen vaatii sinua etsimään elämääsi asioita, joista innostut ja jotka ruokkivat luovuuttasi.

“Varasta kaikkea sellaista, mikä inspiroi sinua ja ruokkii mielikuvitustasi. Ahmi vanhoja elokuvia, uusia elokuvia, musiikkia, kirjoja, maalauksia, valokuvia, runoja, unelmia, keskustelunpätkiä, arkkitehtuuria, siltoja, liikennemerkkejä, puita, pilviä, vesistöjä, valoa ja varjoja. Valitse varkautesi kohteeksi vain sellaista, mikä puhuu suoraan sielullesi. Jos teet niin, työsi (ja varkautesi) on aitoa.” -Jim Jarmusch. Lainaus on kirjasta Austin Kleon kirjasta Varasta kuin taiteilija, 10 asiaa joita kukaan ei kertonut luovuudesta.

Tehtävä 1.

Varaa tätä tehtävää varten muistiinpanovälineet.

Vieressä on kuva Answergardenin sanapilvestä, joka on vastaus kysymykseen: Mitä sinulla tulee mieleen teemasta Valon tuoja? Sanapilvessä suurimpana on sanat, jotka ovat toistuneet useimmin. Kuva on otettu perjantaina 27.3.2020. 

Pohdi: Mikä sanoista on sinusta yllättävin? Mitkä sanoista inspiroivat sinua eniten? Puuttuuko joku tärkeä sana? Kirjoita sinulle parhaimmat sanat muistiin ja mitä ajatuksia sanoista herää. 

Tehtävä 2.

Käy kurkkaamassa viime viikon Flingatehtävien kuvia. Muista tykkäillä! Jos et ole vielä tehnyt viime viikon tehtäviä niin vielä ehdit.

  • Millaisia muotoja foliosta on syntyntynyt? Tekikö joku samanlaisen kuin sinä? Avaa Flinga ja käy katsomassa muiden töitä.
  • Paperi päästää valon kauniisti lävitseen. Millaisia valon ja paperin tutkielmia on viikon aikana syntynyt. Avaa Flinga ja pohdi voisiko tästä harjoituksesta olla hyötyä sinun suunnitelmiisi?

Tehtävä 3.

Tee miellekartta alustavasta ideastasi. Miellekartan voit tehdä piirtämällä, kirjoittamalla tai skräppäämällä. Halutessasi voit käyttää apuna verkosta löytyviä valmiita miellekarttapohjia. Anna suunnitelmallesi työnimi.

Aloita tehtävä selvittämällä itsellesi:
Mikä on miellekartta?
Wikitiedon lisäksi voit lukea tästä valaisevan blogin miellekartan ja käsitekartan erosta.

Lisää keskelle kilpailutyösi työnimi, jolla kutsut projektiasi. Pohdi asiaa monelta kantilta ja lisäile ajatusviivoja ja sanona sitä mukaan kun uusia ajatuksia syntyy. Mene asiassa syvemmälle ja löydä lopulta se timantti, jota kohti haluat mennä. Voit tehdä uuden miellekartan uudesta aiheesta, kunnes tiedät mihin suuntaan kuljet.

Projektin elämä kuvattuna Austin Kleon kirjassa Varasta kuin taiteilija, 10 asiaa joita kukaan ei kertonut luovuudesta.
Viikko 1

Orientoituminen teemaan 

Sukella luovuuteen!

Tehtävä 1.

Avaa AnswerGarden ja kirjoita sanoja, joita tulee mieleesi aiheesta Valon tuoja. Näet mitä muut ovat kirjoittaneet. Useimmin kirjoitetut sanat ovat isompia. 

Tehtävä 2. Harjoittele pikadesignia!

Varaa tämän tehtävän tekemiseen: Paperia tai kartonkia, sakset ja talousfoliota sekä kello, ajan seuraamista varten.

  • Muotoile foliosta muoto, joka kuvaa sinulle valoisaa asiaa tai valon lähdettä. Käytä muotoiluun 2 minuuttia. Ota kuva tuotoksestasi ja liitä se Flingaan
  • Muokkaa paperia tai kartonkia esim. taittelemalla, rei’íttämällä, rypistämällä tai punomalla niin että pinta läpäisee valoa. Käytä myös tähän 4 minuuttia. Kuvaa tuotoksesi valon kanssa ja liitä se Flingaan.

Nyt voit ihastella kaikkien muidenkin osallistuneiden tuotoksia ja ehkä oma ideasi alkaa jo kehittyä.

Tehtävä 3. 

Tutki valoja ja varjoja, valonlähteitä ja heijastuksia kotonasi ja tee muistiinpanoja joko piirtämällä tai kirjoittamalla.

On tärkeää herätellä omia aisteja ja herkistyä tutkimaan maailmaa uusista näkökulmista. Uudet oivallukset syntyvät siten.  

Jos sinulla on kysyttävää TAI HALUAT PALAUTETTAtehtävistä, niin OLE YHTEYDESSÄ OMAAN OPPETTAJAASI.