Tästä se alkaa!

TAITOJA TULEVAISUUTEEN – Taito käsityö- ja muotoilukoulut 30 vuotta, muotoilukilpailu lapsille ja nuorille.

Taito käsityö- ja muotoilukoulujen juhlavuoden kunniaksi järjestettävä valtakunnallinen muotoilukilpailu haluaa nostaa lasten ja nuorten käsityöharrastuneisuutta ja käsityön osaamista esiin.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille käsityön taiteen perusopetuksessa oleville lapsille ja nuorille.

Toivomme, että kilpailu kannustaa mahdollisimman monia kekseliääseen ideointiin, uteliaaseen kokeiluun ja oivaltavaan totutukseen, taitoa unohtamatta.

Kilpailuaika 24.1.–30.6.2020

Kilpailu on leikkimielinen ja siihen on helppo osallistua. Ideoi käsityötuote tai teos ja valmista se teemalla Valon tuoja. Ota siitä muutama kuva ja kerro lyhyesti mitä ajattelit, kun suunnittelit työtä ja mitä siitä loppujen lopuksi tuli.

Onko ideat hukassa? Jos haluat rohkaisua aloitukseen, klikkaa ikäryhmäsi kohdasta ja saat näkyviin erilaisia lähtökohtia suunnittelutyön aloitukseen.

Mitäpä jos aloittaisit suunnittelun vastaamalla  kysymyksiin.

Pörröisellä nallella on synkkä päivä. Mikä voisi valaista nallen mielen?

Eräänä pimeänä yönä pienen lohikäärmeen on suunnistettava ystävän luo. Mikä auttaa sitä näkymään tai näkemään paremmin pimeässä?

Mikä asia valaisee ankeaa tai surullista päivääsi?

Ekologinen tulevaisuutemme vaikuttaa synkältä. Kuinka sen voisi pelastaa käsityön keinoin ja luoda siten valoa tulevaisuuteen?

Kuinka voisit käyttää valoa kilpailutyössäsi? Miten työssäsi voisi näkyä keinovalo, luonnonvalo, heijastus, kimmellys tai jokin muu valoon liittyvä asia.

Voit lähestyä kilpailutehtävää konkreettisella tai abstraktilla tasolla. Aiheeseen voi syventyä  pohtimalla valaistusta ja muita valoon liittyviä asioita, kuten valon merkitystä ekosysteemiin. Tehtävää voi pohtia myös symbolien ja mielikuvien kautta. Kuinka valo ilmenee puhuttaessa ideoinnista, oman mielen pimeydestä, henkisestä valaistumisesta, aatteen kirkastumisesta tai esimerkiksi kirkkaasta mielestä?  

Voit myös aloittaa suunnittelun seuraamalla suunnittelutehtäviä.

 

Kilpailuraati

Olemme iloksemme  saaneet kilpailullemme erittäin asiantuntevan raadin. Raatimme koostuu taiteen ja muotoilun asiantuntijoista.

Laura Väre on helsinkiläinen muotoilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Ennen Aaltoa Laura on valmistunut metalliartesaaniksi ja opiskellut kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa. Lauran töistä välittyy arvostus selkeään käyttötarkoitukseen ja pyrkimys kauneuteen. Design Forum Finland valitsi Lauran Vuoden nuoreksi muotoilijaksi vuonna 2019.

Anu Tuominen on Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut nykytaiteilija ja  muotoilija. Hänen installaatioissaan yhdistyvät käsityötaito ja käsitetaide ready-made-taiteen perinteeseen nojaten. Anu sai Ars Fennica -palkinnon vuonna 2003.

 

Gen Takagi työskentelee Tokiossa IT-pelifirmassa ja tubettaa suomenkielellä suomalaisille. Taideyliopistossa hän erikoistui mediapuoleen mutta muotoilu on kiinnostanut häntä aina. Gen pitää tyylikkäistä, hyvännäköisistä ja hauskoista esineistä. Hän arvostaa lasten ja nuorten käsityö- ja taideharrastuksia ja on sitä mieltä, että ne opettavat lapsille ja monia hyviä taitoja mm. kuinka ilmaista itseään  ja kertoa itselle tärkeistä asioista muille. Hän ajattelee, että kun voi tehdä asioita joista tykkää niin tuntee olevansa onnellinen.

Mari Savio on suunnittelija ja muotoiluoppimisen asiantuntija. Hän on julkaissut mm. Surrur-tee oma Marimekkosi-kirjan. Mari suunnittelee oppimateriaaleja, pelejä sekä tuote- ja palvelukonsepteja. Hän oli Läänintaiteilijana vuonna 2012 ja sinä aikana hän käynnisti Mutku – Muotoilukasvatusta peruskouluun hankkeen, jota vie eteenpäin Suomen muotoilukasvatusseura ry (SuoMu): http://www.muotoilukasvatus.info/.